Vissza a festett bútorokhoz

 

A TULIPÁNOS LÁDÁKRÓL...

 TULIPÁNOS LÁDÁK A MODERN LAKBERENDEZÉSBEN:

 

Természetesen nem csupán a paraszti portákon, hanem a mai modern lakásokban, házakban is méltó helye lehet egy ékes tulipános ládának. Jeles alkalmakra, esküvőre, születésnapra is különleges választás, ám saját magunkat is meglephetjük vele.

Tulipános láda

A magyar népművészet formakincséből merített, kézzel festett tulipános láda nem csupán dekoratív dísztárgy, hanem tárolóhelyként is funkcionál.

Valaha a ládák végigkísérték egy ember teljes életét. A modern lakásokban is feltűnő szépségű  egy gazdagon díszített tulipános láda, megkapó kisugárzása szinte betölti a teret. Egyedülálló művészeti alkotás, melyre ha ránézünk, mindig derűsebb lesz a napunk. Tulipános ládáim borovi fenyőből készülnek, a virágoztatást lakk óvja.

 

 

A TULIPÁNRÓL:

 

Az élet és szerelem jele

(Világnak világa, virágnak virága)

"Tág a világ,

mint egy álom,

mégis elfér

egy virágon"

(Weöres Sándor)

 

Tulipánt láthatunk már Árpád-házi királyok pénzérméin, címereiken, és a koronázópaláston is! Mátyás királyunk trónkárpitján, Beatrix királyné címeres tányérján....A magyar népművészetbe a 16. században lett igazi jelentősége.

A tulipán a liliomfélék családjába tartozik.

A női termékenység, a "gonosztávoltartó" szimbólumává vált. (Régen kapukra is faragták.) A tulipános életfa ősi jelkép. A szerelmi szimbolika motívuma. (Piros tulipán) A tulipán formája is kifejezőerővel bír. Mást jelent a lándzsás tulipán, a zárt és nyitott tulipán... A virág szerelmi üzenetet hordoz, és közvetít. A teremtő Szenthármasság jelképe is.

A virágcsokor a festett bútorokon a családot jelképezi. A csokor általában szívből hajt ki. Ez a szeretetből, szerelemből fakadó családot jelképezi! Rengeteg féle tulipán létezik a magyar motívumkincsben.

A lefelé hajló tulipán bajt jelent.

A tulipános életfa összeköti a földi világot az égi világgal.

Népdalaink is őrzik jelentőségét. ("Hej tulipán, tulipán...")

További jelképek rendelhetőek a festett bútorokra (melyek jelentéstartalmáról szívesen adok felvilágosítást)

Pl.: Páva, naprózsa, madárka, szív, margaréta, csodaszarvas, gyöngyvirág, szemrózsa, kígyó, szegfű, spirál, háromágú lélekfák, páva, griff, galamb, búzavirág...stb.

Különleges értékeket képviselnek a hazai bútorfestés kincsestárában a MADARAS-TULIPÁNOS motívumokkal ékesített tulipános láda. A számomra nagyon kedves és rendkívül kifejező madár motívum, az emberi lélek szimbóluma...

Az egyik régi kedves bútorfestészetről szóló könyvemben fellelhető idézet szerint:

 

"Dolgozz, munkálj. A szép, a jó a hasznos,

mihelyt elkészül, az élethez áll.

Minden jó mű egy-egy szabadságharcos.

Légy hű önmagadhoz, olyanokat alkoss, ne fogja a halál."

 

(Illyés Gyula: Ars poetica)

 

Szeretettel várom érdeklődésüket!

 

Schneider Csilla Krisztina festőművész

 

Vissza a festett bútorokhoz

30/3158-157

Art Gallery SCSK

info@scsk.hu

Képzőművész által tervezett és felfestett egyedi falfestmények változatos stílusban, országos kiszállással. Dekorációs falfestés, reklámfestés, mesefal, babaszoba festés, gyerekszoba festés, bútorfestés, kézi címfestés, mesefestmény, címerfestés

falfestmény, falfestmények, dekorációs falfestés, mesefal, mesefestmény, dekoráció, festmény, festett bútor, bútorfestés, címerfestés, logótervezés, restaurálás, címfestés, tulipános láda felújítás, gipszfestés